Çiftçi Kayıt Sisteminde İtirazlarda Veraset Belgesi Zorunluluğu
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kapsamında devredilmeyen araziler için taahhütname ile yapılan başvurulara itiraz edilmesi durumunda miras belgeleri talep edilecektir.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik, çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini kayıt altına almak amacıyla kurulan ÇKS’nin kullanım şekillerini ve esaslarını belirliyor.
Değişiklikle çiftçilerin ÇKS’ye kayıt edilmesi, denetimlerin yapılması ve sistemin güncellenmesine ilişkin belgeler düzenlendi.
Buna göre sözleşmede belirtilen yerler üretim yılına ait uydu görüntüleri veya tespit heyetleri tarafından yerinde incelenecektir.
Mirasçıların veya hissedarların taahhütte belirtilen alanlara üretim yılı içinde itiraz etmeleri halinde, bu arazilere ilişkin kayıtlar, itiraz edilen paylara karşılık gelen alanlar için cari üretim yılından başlayarak taahhüt süresi sonuna kadar sonlandırılacaktır.
Payların miras yoluyla iştirak edildiği ve taahhütname ile başvurulduğu yerlere ortaklar veya mirasçılar tarafından itiraz edilmesi halinde, üzerine bahis konulan paylara itirazın yapıldığı alanlar için bu yerlere ilişkin kayıtlar sonlandırılacaktır. miras, içinde bulunulan üretim yılından başlayarak taahhüt süresinin sonuna kadar geçerlidir.
Tapu siciline kayıtlı malikin ölümü halinde, mahkemeden veya noterden alınan miras belgesinde belirtilen miras hakkının mirasçılar adına tescil edilmediği yerler de bu kapsamda sayılacaktır. mirasın yapılmadığı yerler.
Devredilmeyen araziler için taahhütname ile yapılan başvurulara mirasçıların itiraz etmesi halinde miras belgesi talep edilecektir.
Başvuru yapılan arazide kişinin payı yoksa, hissedarlarla bir kira sözleşmesi veya taahhütname istenecektir. Bu arazinin miras olması ve hisse oranlarının net olmaması durumunda tüm hissedarlarla bir kira sözleşmesi veya taahhütname yapılması gerekecektir.
Taahhüt konusu arazilerin ÇKS kayıtları il ve ilçe müdürlükleri ile muhtarlıklarda üretim yılının mart ayında 15 gün süreyle askıya alınacak. Pay sahipleri veya mirasçılar dışında sonradan yapılacak itirazlar dikkate alınmayacaktır.