Haber

Van Gölü Havzası’nda jandarma kuyrukları koruyor

VAN’da jandarma ekipleri, nesli tükenmekte olan Erçek Gölü yakınlarındaki sazlıklarda yaşayan kazkuyruğuna koruma sağlıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYU) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. koruma.

Türkiye’de bulunan 513 kuş türünden 240’ının görülebildiği Van Gölü Havzası’nda yaban hayatını koruma çalışmaları sürüyor. Havzanın nadide göllerinden biri olan Erçek Gölü de her yıl binlerce kuşa ev sahipliği yapıyor. Havzanın ender kuşlarından biri olan dik kuyruklular da yine bu bölgede yaşıyor. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ve önceki yıllara göre sayıları artan boynuzlu kuşları 7/24 devriye gezerek koruyor. Bu savunma çalışmaları sayesinde dik kuyruklar bulundukları sazlık alanda inançlı bir şekilde yaşamlarını sürdürürler.

Havzadaki kuş türleri üzerine çalışmalar yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi. Özdemir Adızel, daha önce sadece 15-20 çift olan dik kuyruk sayısının, alınan güvenlik ve koruma tedbirlerinin ardından geçen yıl prestijle birlikte 50 çifte ulaştığını belirtti. Bu yıl yeni bir nüfus sayımı yapacaklarını ifade eden Prof. Ayrıca bölgenin dağlık ve ovalık kesimleri kara kuşları için çok ciddi barınma potansiyeline sahip.’DİKKUYRUKLAR DÜNYADA DAR BÖLGEDE YAŞIYOR’ Dikkuyrukların dünyadaki potansiyelinden bahseden Prof. “Ülkemizde kışı Burdur Gölü’nde geçirmek için toplanıyorlar. Mevcut rakamlara göre her yıl sayıları azalsa da toplam nüfus ortalama 10-15 bin kişi arasındadır. Dikkuyruk dünya çapında nesli tehlike altında olan ve tehlike derecesi çok yüksek olan türlerden biridir. Kışın Burdur Gölü’nde toplanırlar. Burdur Gölü onlar için çok değerli bir toplanma ve kışlama alanıdır ve baharın gelmesiyle birlikte Anadolu’nun çeşitli sulak alanlarına yayılırlar. Özellikle Van Gölü Havzası ve havzadaki Erçek Gölü bu türün ürediği önemli bir alandır. Maalesef sayıları azalıyor. Ülkemizde de pek farklı değiller. Ancak son yıllarda alınan önlemler sayesinde dikey kuyruk popülasyonunun arttığını görüyoruz. Bu çok sevindirici bir durum. Ülkemizde nüfusun arttığı noktalardan biri de Erçek Gölü havzasıdır. Sonra yavaş yavaş bu konuda farkındalık yaratmaya çalıştık. Üniversite olarak bu konuda geniş bir grupla çalışıyoruz. Hem yetkililerin hem de halkın bu konudaki bilgisinin artması sonucunda koruma önlemleri alınmıştır. Son olarak Erçek Gölü savunma altına alındı. Ancak hem oradaki kuşların hem de kuyruklu kuyrukların sayısı arttı. Önce çift sayılar diğer 10-15’e kadar çıktı. Geçen yıl yaptığımız son çalışmada sayının 50 çifte çıktığını gördük. Bu yıl herhangi bir çalışma yapmadık ama bu sayının daha da arttığını gözlemliyoruz. Bu çok sevindirici. Hatta biliyoruz ki ördekkuyruğu bazen kışın son saatlerine kadar burada kalır, bazen de hava durumuna bağlı olarak buradan ayrılmaz.” yakın gelecekte kelaynak kuşları ile birlikte olacaktır.Bu nedenle havza ve bölgedeki avcıları bu konuda mutlaka eğitmeli ve dik kuyruk fotoğraf ve manzaralarının kendilerine dağıtılmasını ve çekilmemesini sağlamalıyız. Bu kuşlar merak uyandırıyor.İnsanlar dünyanın bu ucuna kuşları izlemek için geliyorlar.Artık bio turizm yani kış turizmi dünyada değerli bir gelir kaynağı haline geldi.Bizde bu potansiyel hem Van Gölü’nde hem de Erçek Gölü’nde var. Bu havzada yaşayan dikey kuyrukların biyo-turizme katkısı çok büyük, bunu değerlendirmemiz lazım.”

Havzadaki kuş türleri ve popülasyonu, bilim insanlarının yanı sıra doğaseverlerin de ilgisini çekmekte ve her yıl yüzlerce doğasever bölgeye gelerek gözlem yapma fırsatı bulmaktadır. Baklatepe Muhalle Muhtarı Naci İşkol, mahallelerindeki dik kuyrukların üreme yerlerinin mahallelerindeki sazlıklar olduğunu belirtti. “Gözümüzle koruyoruz. Jandarma ekipleri sürekli devriye geziyor. Jandarmamıza çok teşekkür ediyoruz. Aldıkları bu savunma tedbirleri sayesinde tura sayısı her geçen gün artıyor. Bu bizi mutlu ediyor. Dik- Kuyruklar doğanın bir modülüdür, onu korumak bizim görevimizdir” dedi.

arsuz-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu